13 Yoga asanas to do every day for better sleep
13 Yoga asanas to do every day for better sleep

Elgondolkodhat az ember, hogy a jóga mennyire lesz jó alváshoz, a válasz nagyon egyszerű. Az első dolog, amit a jógáról tudni kell, hogy a mély légzésre összpontosít, és ellazítja és megnyugtatja a testet. A gyengéd testmozgások és a légzési ciklus kombinációja, amellyel a jóga segít aktiválni az idegrendszer paraszimpatikus részét, eltávolítja a stresszt, és választ ad arra a kérdésre, hogy a jógaászana hogyan idéz elő jobb alvást.

Most az számít, hogy pontosan miben segítenek az ászanák. Annyi jógaászana létezik, amelyek különböző célokat szolgálnak, hogy problémát okozhat, ha tudjuk, melyik segít az alvásban. De ne aggódjon többé, mert itt található a jobb alvás érdekében leghatékonyabb jógaászanák listája:


1. Előrehajlás állva

Ezt a pozíciót úgy érheti el, hogy álljon úgy, hogy a lába körülbelül 6 hüvelyk legyen egymástól, és a mellkasát a földre hajtja, sima felület után nyúl, vagy fontolja meg a karok behajlítását, és az ellenkező kezét a szemközti könyökhöz szorítja. Amellett, hogy megkönnyíti a fejfájás és az álmatlanság megszabadulását, ez a jógapozíció a szorongás csökkentésében is nagyon jótékony hatású. Az uttanászana végrehajtása során kissé billegni kell egyik oldalról a másikra, és be kell lélegezni. A térdét szükség szerint be kell hajlítani, hogy csökkentse a terhelést. Fokozatosan kezd feloldódni a csípő és a lábak feszültsége.


2. Virasana

Csak üljön kényelmes helyzetben, csípőjét a sarkán támasztja, és kissé nyújtsa ki a bokáját és a térdét. A gerinc fejjel lefelé történő nyújtása és mély lélegzetvétel ebben a helyzetben segít kitisztítani az elmét és lelassítja a pulzusszámot.


3. Fekvő galamb

Hajlítsa be a hátát, és hajlítsa be a térdét úgy, hogy a lába a talajon legyen. Kerítse át a jobb bokáját a bal térd fölött, majd húzza át a kezét a lábakon, tartsa a bal combizmot, és húzza közelebb egymáshoz a lábakat. Ne felejtse el hajlítani a jobb lábát, hogy megvédje jobb térdét, és nyújtsa ki a jobb farizmot. Tartsa néhány lélegzetet, majd engedje el.


4. Bitilasana és Marjaryasana

Anélkül, hogy felállna a virászanából, csak előre kell gördülnie a térdben és a kezedben lévő támasztékon. A bitilasana esetében a hát alsó részét le kell húzni úgy, hogy a farokcsontja és a feje felfelé nézzen. A marjaryasana esetében csak az ellenkezőjét csináld, a farokcsont és a fej lefelé billen, miközben a gerinced felfelé ívelt, mint egy C-alakban. Váltogasd ezeket a pozíciókat, ameddig csak akarod.


5. Váltakozó orrlyukú légzés

Ülés vagy fekvés közben a jobb hüvelykujjával dugja be a jobb orrlyukát. Lélegezz be a bal orrlyukon keresztül, majd a jobb mutatóujjával blokkolja a bal orrlyukat. Lélegezz ki a jobb orrlyukon keresztül. Ezután lélegezzen be a jobb orrlyukon keresztül. Dugja be a jobb orrlyukát, és lélegezze ki a bal oldalát. Ismételje meg 10 lassú, mély lélegzetet. Lee azt mondja: "Az olyan technikák, mint az alternatív orrlyukú légzés, megnyugtathatják az elmét és megtarthatják a figyelmet." Az alternatív orrlyukú légzés fenntartásához szükséges éberség hasonló a meditációhoz szükséges koncentrációhoz, amely segít megnyugtatni és megnyugtatni az elmét, és küzd a stresszhormonok ellen, amelyek ébren tarthatnak minket éjszaka.


6. Balasana

Kezdje azzal, hogy engedje le a csípőjét a sarkához, miközben a mellkasa a combjai között ül. Itt a lábujjaid a lábadon lesznek, míg a combod tetszés szerint elmozdulhat. Most helyezze a homlokát a padlóra, és kezdjen el sétálni, mint az ujjait. Ha úgy szeretnéd érezni magad, mint egy arcmasszázs, akár egyik oldalról a másikra görgetheted az arcodat.


7. Fekvő pillangó

Ez nem más, mint a pillangó jóga alaphelyzetének egy variációja, és segítheti a testet pihentető üzemmódba hozni. Ha hanyatt fekszel, akár az ágyon, akár egy szőnyegen, fokozatosan össze kell szedned a lábaidat, és gyémánt alakban szét kell teríteni a térdedet. Ezt követően az egyik kezét a szívre, a másikat a gyomorra kell helyezni. Mély lélegzetet kell vennie, és figyelnie kell a belégzési mozgást a testbe és kifelé.

Az alváshiány és a fokozódó stressz káros ciklus lehet. Sokszor gondot okoz az elalvással, mert idegesek és idegesek vagyunk, és fordítva, az, hogy nem tudtunk rendesen aludni, másnap kimerít. Pontosan ide jár a yofa. A fent említett operatív jóga ászanák nyugtató mozdulatokkal, sűrítik a stressz szintet, megnyugtatják az elmét és oldják a feszültséget a testből, ezáltal hatékony és természetes gyógyírként szolgálnak az elalváshoz.


8. Viparita Karni

Ez az álláspont arra a kérdésre is rávilágíthat, hogy a jógaászanák hogyan váltanak ki jobb alvást. Feküdj a padlóra úgy, hogy a csípőd érintse a falat, így a lábadat függőlegesen kinyújthatod a falon. Ez az ászana szépen megfeszíti a combizmokat. Ellazítja és ellazítja az alsó test izmait, ami segít jobban aludni.


9. Feet Up The Wall Póz

Ez az egyszerű, de hatékony póz, amelyet a fal mellett hajtanak végre, hihetetlen ellazulást és szorongáscsökkentést kínál. A legjobb eredmény elérése érdekében ajánlatos 5 percig a pozícióban maradni, csukott szemmel, és ha szükséges, használjon nyugtató szempárnát. Abban a pillanatban, amikor a lábak fel vannak döntve, lehetővé teszi a vér visszaáramlását a szívbe. Ez a jógapozíció nyugtató tulajdonságokkal rendelkezik.


10. Ananda Balasana

Közelítse a térdét a mellkasához, és tartsa a lábujjait a lábujjakon. Most meg kell nyomnia a sarkát a mennyezethez, miközben a csípőjének a padlón kell lennie. Ez az ászana nagyon jó a has és a gerinc ellazítására.


11. Zümmögő méhecske

A Bramhari Pranayam más néven Zümmögő méhlégzés kiváló technika a düh csillapítására és a stressz oldására. Ez a pránájáma pozitív hatással van az idegrendszerre. Ehhez lazítson és üljön kényelmes, lehetőleg sukhasan testhelyzetbe, tartsa csukva a szemét, mindkét fülét takarja el hüvelykujjával, és normál légzéssel helyezze a négy ujj egyensúlyát az arcára. Csukott szájjal zümmögő hangot hallat. Ennek során rezgéseket fog tapasztalni az arcon és a fejen. Folytassa így körülbelül 10 percig. Segít enyhíteni minden mentális fáradtságot, megnyugtatja az elmét és elalvásra késztet.


12. Supta Baddha Konasana

Az ülésből helyezze a betétet a keresztcsont tövére, és helyezze rá az összehajtott takarót a disztális vége felé. Hajlítsa be a térdét, és csatlakoztassa az alsó lábfejet. Feküdj vissza a fejtámládra, és tedd a fejedet a takaróra, hogy felemeld úgy, hogy a fejed a szíved felett legyen. Lazítsa el a lábát, a vállát és a nyakát. Maradj itt 10-15 lélegzetet. Kezével erősítse össze térdét, majd lassan tekerje fel a fejtámlát az egyik oldalra. Tartsa meg a fejtámla és a takaró beállításait.


13. Savasana

Feküdj le, és nyújtsd szét a lábaidat, miközben a lábujjaid az ellenkező irányba mutatnak. Szabadítsa fel a kezét és a testét, és próbálja meg szabadítani az elméjét minden gondolattól. Ez az ászana nem csak a fizikai, hanem a lelki ellazulásra is kiváló.