5 módszer az otthoni munkavégzés számítógépes látásszindróma megelőzésére
5 módszer az otthoni munkavégzés számítógépes látásszindróma megelőzésére

Ahogy az otthonról dolgozók száma folyamatosan növekszik, úgy nő a számítógép képernyőjén végzett távoli munkával töltött idő is.

A számítógép előtt eltöltött extra idő, legyen szó asztali számítógépről, táblagépről, e-olvasóról vagy mobiltelefonról, több esélyt teremt a szemproblémákra. Ez az úgynevezett számítógépes látásszindrómához vagy CVS-hez vezethet. A nem megfelelően elhelyezett eszköz CVS-hez vezethet, ami szemszárazságot, irritációt, koncentráció elvesztését és általános negatív hatást gyakorolhat a munkavégzésre.

Ez több okból is előfordul. Először is jelentős izomerőre van szükség a tiszta látás fenntartásához közeli munkatávolságon. Ahogy telnek az órák, a látórendszer egyszerűen izomfáradtságot tapasztal. Másodszor, a tartós közeli munka szintén rendkívül koncentrált figyelmet követel, és olyan észlelési alagúthoz vezethet, amely növeli a figyelemelvonást és csökkenti a figyelem időtartamát.

Végül, aki számítógépen dolgozik, annak a villogás funkciója károsodott. A pislogás nedvességet termel, és elengedhetetlen összetevője annak, hogy a szem hogyan gondoskodik önmagáról. A rendszeres pislogás percenként körülbelül 15-ször fordul elő. A tanulmányok azonban azt mutatják, hogy a pislogás csak percenként 5-7 alkalommal fordul elő számítógép és más digitális megjelenítő eszköz használata közben. A szem felszínén lévő kevesebb nedvesség homályos látást, könnyezést és égő szemeket okozhat.

Íme öt módszer a számítógépes látás szindróma leküzdésére és az optimális szem egészségének megőrzésére.

1. Helyezze a képernyő látható területét egy kicsit a látóvonal alá;
 Az asztal és a szék jó ergonómiáját feltételezve a számítógépet enyhén lefelé kell elhelyezni.

Kissé lefelé nézni kellemesebb a szemnek, mint egyenesen előre vagy felfelé nézni.

Segít leengedni a szemhéjat, és segít kiküszöbölni a huzat kialakulásának esélyét, különösen akkor, ha a szobában légkondicionáló egység található. Segít megvédeni a kiszáradástól. Ezenkívül a képernyő megfelelő pozicionálása elősegíti a jó testtartást mindkét lábbal a talajon.

2. Távolítsa el vagy csökkentse a képernyő fényerejét;
 A fénymérgezés vagy kellemetlen érzés a túl sok tükröződés következménye lehet. Befolyásolhatja az egyén azon képességét, hogy normális munkakörét el tudja látni. Egy jó teszt az, ha a munkaállomásra nézve mappát helyez a fejére. Ha könnyebben olvashatóvá válik a mappával, a felhasználó fogyatékos tükröződést és kényelmetlenséget okozhat.

A tükröződés csökkenthető, ha képernyőt helyez a számítógép termináljára. A szemüveg tükröződésmentes bevonata is segíthet.

3. Minimalizálja a kék fénynek való kitettséget;
 Ahogy a számítógépek modernebbé és kifinomultabbá válnak, úgy nő a kék fény expozíciója is. Az ilyen típusú fény azonnali következményekkel jár, beleértve a hosszú távú makula egészségére gyakorolt ​​hatást, a szem azon részét, amely feldolgozza a 20-20 látást. A kék fény is befolyásolhatja az alvási ciklust. A szűrők és bevonatok segíthetnek csökkenteni a kék fény expozícióját.

4. A munkaállomások lehetővé teszik a perifériás látást;
 A munkaállomásokat úgy kell megépíteni, hogy lehetővé tegyék a környezeti vizuális stimulációt vagy a szem tevékenységét perifériás látás esetén. A látás akkor működik a legjobban, ha a vizuális stimuláció teljes skálájának van kitéve, nem csak egy típusnak, miközben másokat blokkol.

5. Tartson szüneteket;
 A számítógép által okozott szem megerőltetésének hatékonyabb megelőzése érdekében a felhasználóknak figyelniük kell a pislogásra, a képernyőt a megfelelő helyre kell helyezniük, kerülniük kell a több képernyő használatát, és szüneteket kell tartaniuk. Ha felállunk, mozogunk, esetleg kissé kinyújtjuk vagy elforgatjuk a karunkat, a csuklójukat, a nyakunkat és a hátunkat, akkor nagymértékben enyhíthetjük a szem stresszét, és produktívabb munkaélményt tudunk biztosítani.