19 hatékony tipp a sikeres meditációhoz - TOMYTIPS
19 hatékony tipp a sikeres meditációhoz - TOMYTIPS


mi a meditáció

A meditáció hatékony módja a szorongás, a stressz és az aggodalom csökkentésének. Semlegesítheti az elme stressztermelő tevékenységeit anélkül, hogy feláldozná hatékonyságát és éberségét. A meditáció segíthet abban, hogy boldogabbnak érezd magad, enyhítsd a krónikus fájdalmaidat, leküzdd a stresszt, javítsd az egészséged, jobban aludj, és elérd a szükséges nyugalmat.

Íme az egyszerű, de hatékony tippek


1. Válassza ki a megfelelő helyet és időpontot:

Vannak, akik jobban tudnak koncentrálni, ha pihentető zenét hallgatnak, de meditáció közben semmi sem éri el a csend hangját. Amikor a teljes csendet hallgatod, igazán megtapasztalhatod, mit csinál az elméd. Nyugodtnak és stabilnak érzi magát. Pihentető érzés vesz körül, és békében érzi magát.

Választhat másik helyet a meditációhoz, és gondoskodhat arról, hogy ne zavarjanak. Válassza ki a meditáció legmegfelelőbb időpontját, lehet kora reggel vagy késő este. Este meditálhatsz, amikor nincs a közelben senki. Meditálhat néhány percig, vagy elmenhet egy óránál tovább. Tedd azt, amit helyesnek érzel.

2. Mindig kövesse a helyes testtartást:

Meditálhatsz keresztben a földön vagy egy széken ülve, csak ügyelj arra, hogy a hátad egyenes legyen. Ha egyenesen tartja a hátát, segíthet megőrizni a fókuszt, és nem hagyja, hogy gondolata máshová tereljen.

3. Számolja meg a lélegzetét:

Amikor meditál, fontos, hogy figyeljen a légzésére, amely segíthet abban, hogy megalapozza magát a jelen pillanatban. Lélegezz be és ki természetesen. Kilégzéskor csendben számoljon 1-et, legközelebb kilégzéskor 2-t, 4-ig, majd vissza 1-ig. Amikor gondolatai kalandozni kezdenek, nagyon zavarni kezd, vagy hirtelen azon kapja magát, hogy számol. húsz, azonnal kezdje el újra a számolást 1-től, és csak 4-ig. Csak akkor kezdheti újra a számolást, ha már megszámolt 4-et.

4. Nyissa ki a szemét, és koncentráljon:

Vannak, akik kényelmesebbnek érzik, ha becsukják a szemüket meditáció közben, de ha így tesz, gondolatai elsodorhatnak valahová, és elveszhetnek. Tartsa nyitva a szemét, és kissé engedje le, hogy lágyabbá tegye a tekintetét. Ha azonban biztos abban, hogy ki tudja üríteni a gondolatait, és koncentrált maradhat, miközben a szeme csukva van, becsukhatja őket, különösen akkor, ha kényelmesebb az Ön számára.

5. Kezdje korán:

Reggel először próbálj meg meditálni. Így biztos lehet benne, hogy valóban elkészül, és nem szorul le a tennivalók listájáról, ahogy a nap egyre mozgalmasabb lesz. Ráadásul a reggeli meditáció nagyszerű módja lehet a nap indításának: felfrissülsz, ébren vagy, és jó úton haladsz a tudatos naphoz.

6. Tiszteld érzelmeidet, de kerüld a hintázást:

Természetes, hogy különböző érzelmeket élünk át, de el kell kerülnünk, hogy érzelmei manipuláljanak. El kell ismernie erős érzelmeit, például a haragot és a szégyent, de ne adjon esélyt arra, hogy a legjobbat hozza ki magából. Nehéz lesz összpontosítania, ha feladja azokat az erős érzelmeket, amelyek meg akarják támadni elméjét, szellemét és testét.

7. Számold meg a levegőt:

Amikor meditál, fontos, hogy figyeljen a légzésére, amely segíthet abban, hogy megalapozza magát a jelen pillanatban. Lélegezz be és ki természetesen. Kilégzéskor csendben számoljon 1-et, legközelebb kilégzéskor 2-t, 4-ig, majd vissza 1-ig. Amikor gondolatai kalandozni kezdenek, nagyon zavarni kezd, vagy hirtelen azon kapja magát, hogy számol. húsz, azonnal kezdje el újra a számolást 1-től, és csak 4-ig. Csak akkor kezdheti újra a számolást, ha már megszámolt 4-et.

8. Hozzon létre egy kijelölt helyet a meditációhoz:

A meditációhoz szükséges helyiség vagy hely kiválasztása elősegítheti testének és elméjének kényelmesebbé tételét, és könnyebben áttérhet a meditációba.

Ugyanúgy gondoljon rá, mint amikor csak az otthoni irodájába menne, hogy a munkájára összpontosítson: fontos, hogy kialakítson egy külön helyet, amely segít összpontosítani a meditációban.

A meditációs tér létrehozása és tisztán tartása segíthet abban, hogy a meditáció különlegesnek és fontosnak érezze magát. Lehetőség nyílik egy olyan tér kialakítására is, amely ellazultabb lelkiállapotot táplál; Például hozzáadhat növényeket, kereshet egy hűvös helyet az ablak mellett, és telefonmentesen tarthatja otthonában.

9. Próbálj meg nem izgulni vagy túl sokat mozogni meditáció közben:

Gyakori, hogy nyugtalannak érzi magát, és szeretne pozíciót váltani meditáció közben. Ha túlságosan elvonja a figyelmet vagy fáj, nyugodtan állítsa be. De próbáld meg ne hagyni, hogy a helyzeted önmagában elvonja a figyelmet.

Számos különböző típusú meditációt kipróbálhat, és némelyikük az ülésen kívül más testhelyzeteket is lehetővé tesz, például fekvés vagy séta.

10. Tiszteld érzelmeidet, de ne hagyd el magad befolyás:

Természetes, hogy különböző érzelmeket élünk át, de el kell kerülnünk, hogy érzelmei manipuláljanak. El kell ismernie erős érzelmeit, például a haragot és a szégyent, de ne adjon esélyt arra, hogy a legjobbat hozza ki magából. Nehéz lenne összpontosítania, ha olyan erős érzelmeknek adná magát, amelyek meg akarják támadni elméjét, szellemét és testét.

11. Meditáció után lassan kezdje újra a mozgást:

Amint a meditáció végéhez közeledik, elkezdheti finoman mozgatni az ujjait és lábujjait, majd mozgathatja a kezét és a lábát, és kinyújthatja a karját vagy a lábát.

A meditáció lényege, hogy szünetet hozzon létre a napjában, ezért próbáljon néhány percet adni magának, mielőtt belevág egy stresszes feladatba. Következő tevékenységének megkönnyítésével a meditáció során elsajátított készségeket könnyebben beépítheti mindennapi életébe.

12. Gyere vissza másnap, még ha nincs is kedve hozzá:

A meditáció ereje a rutin kialakításából és napi gyakorlattá tételéből fakad.

Valójában egy 2018-as tanulmány kimutatta, hogy a mindennapi 15 perces meditáció elősegíti a pozitív közérzetet és csökkenti a stresszszintet. A tanulmány arra a következtetésre jutott, hogy a napi meditáció a nyaraláshoz hasonló hatással volt a testre.

Tehát bár a meditációt nem vakációnak érzi, ha minden nap kell csinálnia, ne feledje, hogy a rutin fenntartása kulcsfontosságú ahhoz, hogy érezze ezeket a hatásokat.

13. Használj irányított meditációkat:

Számos csodálatos irányított meditáció létezik, a Youtube-videóktól a podcastokon át a meditációs alkalmazásokig. Amikor befejeztem a felsőfokú meditációs bizonyítványomat, úgy döntöttem, hogy zeneileg tehetséges partneremmel együtt meditációs albumokat készítek. Az alábbi albumokra kattintva többet megtudhat róluk és meghallgathat mintákat.

14. Meditálj különböző helyeken:

A meditációt nem mindig egy csendes szobában kell végezni, kevés zavaró tényezővel. Tedd kihívás elé gyakorlatodat (vagy keverd össze) meditálj egy új helyen, például vonaton munkába menet vagy kint a természetben.

15. Használj meditációs zenét:

Néha szeretek lefeküdni és meditációs zenét hallgatni. Szeretem hallgatni a különféle hangszereket és hangokat, és finoman ellazulok a zene által.

16. Lassan és óvatosan nyissa ki a szemét:

Ne siessen kinyitni a szemét, és elkezd mozogni, ahogy a meditáció a végéhez közeledik. Lassan nyisd ki a szemed, és figyelj a környezetedre. Hiányzik a lendület, vagy erős a vágy, hogy tegyen valamit? Magánéletének vagy szakmai életének árt az érzelmei? Töltse ki az alábbi űrlapot, hogy megtudja, hogyan kell meditálni, és hogyan segíthet a napi problémák leküzdésében és az életminőség javításában.

17. Legyen majdnem üres a gyomra:

Étkezés előtt érdemes otthon vagy az irodában meditálni. Evés után meditálva elaludhatsz. Ha azonban éhes, ne kényszerítse magát a meditációra. Az éhséggörcsök megnehezíthetik a helyzetet, és előfordulhat, hogy állandóan ételről álmodozik! Két óra evés után meditálhat ezen a színpadon.

18. Írja meg tapasztalatait meditáció előtt és után:

Sokat tanulhatsz magadról és a meditációs gyakorlatodról, ha meditáció előtt és után írsz gondolataidról, érzéseidről és hangulataidról. Figyelj minden változást, új perspektívát, ötletet vagy hatást, ami a meditációd során történt.

19. Lassan fejezze be a meditációt:

Engedje meg magának, hogy gyengéden fejezze be a meditációt, próbáljon meg ne rohanni, és ne merüljön bele a nyüzsgésbe. Érdemes egy-két percig csak ülni és feldolgozni a meditációs élményt. A tested úgy érezheti, hogy szüksége van egy kis nyújtásra. Naplóba írhatsz minden olyan gondolatot, ötletet vagy inspirációt, ami a meditációd során felmerült. Hallgassa meg, amire szüksége van, és ha teheti, lassan haladjon.