14 módszer a fogak egészségének megőrzésére
14 módszer a fogak egészségének megőrzésére - TOMYTIPS

Az egészséges fogak elérése egy életen át tartó gondozást igényel. Még akkor is, ha azt mondták Önnek, hogy gyönyörű fogai vannak, kulcsfontosságú, hogy minden nap megtegye a megfelelő lépéseket azok ápolása és a problémák megelőzése érdekében. Ez azt jelenti, hogy a megfelelő szájápoló termékeket kell beszereznie, és ügyelnie kell napi szokásaira.


1. Rendszeresen, de ne agresszíven fogkefét:

A legtöbben tudják, hogy a napi kétszeri fogmosás az egyik legfontosabb gyakorlat a lepedék és a baktériumok eltávolítására, valamint a fogak tisztán tartására. A fogmosás azonban csak akkor lehet hatékony, ha az emberek a megfelelő technikát használják.

Az embereknek kis, körkörös mozdulatokkal kell mosniuk, ügyelve arra, hogy minden fog elejét, hátát és tetejét megmossák. Ez a folyamat 2-3 percig tart. Az embereknek kerülniük kell az oda-vissza mozgásokat.

A túl kemény fogmosás vagy a merev sörtéjű fogkefe károsíthatja a fogzománcot és az ínyet. Ennek következményei lehetnek a fogak érzékenysége, a fogak védőzománcának maradandó károsodása és az íny eróziója.

Az American Dental Association (ADA) puha sörtéjű fogkefe használatát javasolja. Azt is kijelentik, hogy az embereknek 3 havonta kell cserélniük a fogkefét, vagy amikor a vége kopottnak tűnik, attól függően, hogy melyik következik be előbb.


2. Fogselyem naponta egyszer:

A fogselyem eltávolíthatja a lepedéket és a baktériumokat a fogak között, ahol a fogkefe nem ér el. Segíthet megelőzni a rossz leheletet is azáltal, hogy eltávolítja a törmeléket és a fogai közé ragadt ételt.

Bár hiányoznak a hosszú távú tanulmányok, amelyek azt mutatnák, hogy a fogselyem hasznos, az ADA továbbra is ezt ajánlja. A CDC Trusted Source azt is kijelenti, hogy az embereknek fogselymet kell használniuk.

A legtöbb fogászati ​​​​egészségügyi szakember azt javasolja, hogy óvatosan nyomja fel a fogselymet az íny vonaláig, mielőtt fel-le mozdulatokkal átölelné a fog oldalát. Fontos, hogy ne mozgassa fel és le a fogselymet a fogai között, mert ez fájdalmat okozhat, és nem távolítja el a lepedéket olyan hatékonyan.


3. Ne dohányozzon:

A dohányzás károsítja a szervezet immunrendszerét, ami megnehezíti a szervezet szöveteinek gyógyulását, beleértve a szájban lévőket is. A CDC a dohányzást az ínybetegség kockázati tényezőjének nevezi, míg az ADA arra figyelmeztet, hogy a dohányzó emberek fogászati ​​beavatkozás után lassú gyógyulást tapasztalhatnak.

A dohányzás a száj megjelenését is befolyásolja, ami a fogak és a nyelv sárgulásához vezet, és a lehelet rossz szagot okozhat.


4. Korlátozza a cukros ételeket és a keményítőket:

A cukorfogyasztás fogszuvasodást okozhat. A tanulmányok továbbra is rávilágítanak arra, hogy a cukor milyen fontos szerepet játszik a fogászati ​​egészség káros hatásaiban. A gyakori bűnösök az édességek és a desszertek, de sok feldolgozott élelmiszer is tartalmaz hozzáadott cukrot.

A WHO azt javasolja, hogy az emberek korlátozzák a cukorbevitelt napi kalóriájuk 10 százalékánál kevesebbre. Egy szisztematikus áttekintés szerzői arra a következtetésre jutottak, hogy ennek 5 százalékra csökkentése tovább csökkentené a fogszuvasodás és egyéb fogászati ​​problémák kockázatát.

A szakértők azt is megállapították, hogy a keményítőtartalmú ételek, például a keksz, a kenyér, a burgonya chips és a tészta üregeket okozhatnak. Az ADA elmagyarázza, hogy ezek az élelmiszerek a szájban maradnak, és egyszerű cukrokká bomlanak le, amelyekből a savtermelő baktériumok táplálkoznak. Ez a sav üregeket okozhat.

Az ADA keményítőtartalmú ételek helyett sok rostban gazdag gyümölcs és zöldség, valamint hozzáadott cukrot nem tartalmazó tejtermékek fogyasztását javasolja.


5. Használjon fluoridot:

A fluor a föld talajának egy fluor nevű eleméből származik. A fluoridról sok szakértő úgy gondolja, hogy segít megelőzni a fogszuvasodást, és a fogkrémek és a szájvíz gyakori összetevője.

Egyes fogászati ​​termékek azonban nem tartalmaznak fluort, és vannak, akik egyáltalán nem használnak fluort.

A bizonyítékok arra utalnak, hogy a fluor hiánya fogszuvasodáshoz vezethet, még akkor is, ha egy személy másképp ápolja fogait. Egy közelmúltbeli felülvizsgálat megállapította, hogy a fogmosás és a fogselyem használata nem akadályozza meg a fogszuvasodás kialakulását, ha nem használ fluort.

Az Egyesült Államokban sok közösség fluoriddal egészítette ki vízellátását. Számos szervezet javasolja ezt a gyakorlatot, köztük az Egészségügyi Világszervezet (WHO), a Centers for Disease Control and Prevention (CDC) és az ADA.

Az emberek a helyi önkormányzattól megtudhatják, hogy a területükön lévő víz tartalmaz-e fluoridot. A fordított ozmózisos vízszűrők eltávolítják a fluort, és a kútvizet használóknak ellenőrizniük kell fluoridszintet ebben a vízben, hogy megtudja, mennyi van jelen. Sok márkájú palackozott víz nem tartalmaz fluort.


6. Látogasson el rendszeresen fogorvoshoz:

A szakértők azt javasolják, hogy az emberek 6 havonta keressenek fel egy fogorvost ellenőrzés céljából. A rutin fogászati ​​vizsgálat során a higiénikus megtisztítja a fogait, eltávolítja a megkeményedett lepedéket és fogkövet.

A fogorvos megvizsgálja a fogszuvasodás, az ínybetegség, a szájrák és más száj-egészségügyi problémák vizuális jeleit. Néha fogászati ​​röntgenfelvételt is használhatnak a fogszuvasodás ellenőrzésére.

Egy közelmúltbeli tanulmány eredményei megerősítették, hogy a gyermekeknek és serdülőknek 6 havonta el kell látogatniuk a fogorvoshoz.

vagy segít megelőzni az üregeket. Azok a felnőttek azonban, akik mindennap jó fogászati ​​​​higiéniát gyakorolnak, és alacsony a szájhigiéniai problémák kockázata, ritkábban látogathatnak el.

Egy közelmúltbeli, megbízható forrásból készült áttekintés szerzői szerint több jó minőségű tanulmányra van szükség a fogászati ​​ellenőrzések ideális gyakoriságának megerősítéséhez.


Az emberek beszélhetnek a fogorvosukkal arról, hogy milyen gyakran van szükségük ellenőrzésre. A válasz az adott személy egészségi állapotától, életkorától és általános fogászati ​​állapotától függően változhat. Aki azonban elváltozást észlel a szájában, annak fogorvoshoz kell fordulnia.


7. Használjon szájvizet:

A fogselyemhez hasonlóan nem sok indián érdeklődik a szájvíz iránt. Ennek az az oka, hogy nem sokan ismerik a szájvíz működését. Többet tesz, mint friss leheletet. Csökkenti a szájban lévő sav mennyiségét, hogy minimalizálja a savak által okozott fogkárosodást. Több ásványi anyagot ad a fogakhoz. És amikor kiöblíted a szájban, alaposan megtisztítja a fogakat, a nyelvet és a szájüreget.


8. Fogselyem:

Mindannyian tudjuk, hogy a fogselyem használata időigényes lesz, de ne feledjen egy dolgot; fogmosás után is a fogfelület legalább 40%-a érintetlen marad. A fogselyem segíthet eltávolítani az élelmiszer-részecskéket és más káros anyagokat, amelyeket a szokásos fogmosással nem lehet eltávolítani. Azt is lehetővé teszi, hogy olyan mélyre jusson a fogak közé, amelyet a fogkefe nem tud elérni, vagy a szájvíz sem tud megtisztítani. Ezért ajánlatos naponta legalább egyszer fogselymet használni.


9. Kerülje a kávét, teát és üdítőket:

Természetesen ezek az italok bizonyos mennyiségű táplálékot biztosítanak a szájnak és a testnek, de túl sok veszélyes lehet a fogakra. A szódák gyengíthetik a fogakat, és fogászati ​​problémákhoz, például fogszuvasodáshoz vezethetnek. A tea és a kávé a fogfoltok fő okozója. Ezek az italok olyan összetevőket tartalmaznak, amelyek a fogak elszíneződését okozhatják.


10. Viseljen szájvédőt:

Ahogy korábban említettük, a "fogak aktívak", ezért sportolás közben feltétlenül viseljen fogvédőt vagy sisakot, hogy a szája és a fogai biztonságban legyenek mindenféle sérüléstől.


11. Használjon fluoridos fogkrémet és ivóvizet:

A fogkrémben és az ivóvízben található fluor erősítheti a fogzománcot, és kevésbé hajlamos a fogszuvasodásra. Javasoljuk azonban, hogy ne fogyasszon túlzásba, mivel a túlzott fluoridbevitelnek számos komplikációja van.


12. Ecset lefekvés előtt:

A kórokozók és baktériumok a nap folyamán felhalmozódnak a szájban, és az elfogyasztott étel a fogak között gyűlik össze. Éppen ezért étkezés után, lehetőleg vacsora után, lefekvés előtt kell fogmosni. Ha ezt nem teszi meg, nagy eséllyel lepedék képződik a fogai körül.

De ne feledje, ne ecseteljen a vacsorát követő fél órán belül. A táplálék által felszabaduló savak ugyanis sérülékennyé teszik a fogzománcot, az azonnali fogmosás pedig erodálhatja a zománcot.


13. Igyál több vizet:

A víz továbbra is a legjobb ital az általános egészségi állapotodra, beleértve a száj egészségét is. Általános szabályként Schwartz azt javasolja, hogy minden étkezés után vizet igyon. Ez segíthet kiküszöbölni a ragadós és savas ételek és italok néhány negatív hatását a fogmosás és a fogmosás között.


14. Ügyeljen a fogcsikorgatásra:

A fogcsikorgatás lehet stressz, düh, koncentráció vagy szorongás eredménye. Sokan csikorgatják a fogukat álmukban, és észre sem veszik, hogy ezt teszik.

Ha a fogzománc kopását, a fogak fokozott érzékenységét vagy az arcszövet elszakadását tapasztalja, akkor előfordulhat, hogy alvás közben csikorgatja a fogait.

Bár a fogorvosok nem akadályozhatják meg a fogcsikorgatásban, készíthetünk speciális fogvédőt (harapási sínt), amelyet éjszaka viselhet. Ez megakadályozza a fogak kopását. A legtöbbben a A legtöbb esetben a sín csak a tüneteken segít, és nem akadályozza meg a teljes köszörülést.